Gritt

På kino fra 7. mai

Originalt, morsomt og uforutsigbart om en ukonvensjonell kvinne

Gritt, som en gang het Gry-Jeanette, dro rett fra dramaskole til Hollywood, men møtte raskt veggen og endret kurs. 17 omflakkende år senere er hun tilbake i Oslo. Mens hennes tidligere studievenner gjør karrierer på Oslos teaterscener, brenner hun for å virkeliggjøre et stort, radikalt kunstprosjekt. Men det skorter på interesse og støtte.

Når Gritt får et knusende avslag og samtidig mister leiligheten hun har lånt, blir livssituasjonen desperat. En mulighet til å assistere ved et teater oppstår, og Gritt griper sjansen. Hun snik-flytter inn bak scenen, og mens teatergruppa er på turné begynner Gritt på sin egen forestilling med mål om å begrave kapitalismen og patriarkatet for godt.

Som andre norske film noensinne ble GRITT valgt ut til hovedkonkurransen ved Rotterdam filmfestival 2021 og ble strålende mottatt av internasjonal presse. Den ble også valgt ut til hovedkonkurransen ved Göteborg filmfestival 2021 og hadde sin norske premiere på filmfestivalen i Tromsø.

Om skuespiller Birgitte Larsen

Birgitte Larsen er skuespiller ved Nationaltheatret, hvor hun er aktuell med publikum- og kritikersuksessen REFORM 97 og ETTER STILLHETEN. Hun er også husdramatiker på Dramatikkens hus. Larsen er utdannet ved Statens teaterhøgskole og har vunnet Heddaprisen. Tidligere har hun spilt i filmer som SOM DU SER MEG og LYSET FRA SJOKOLADEFABRIKKEN. Samarbeidet med regissør Itonje Søimer Guttormsen startet med kortfilmen RETRETT (2016) hvor Larsen spilte hovedrollen. Med spillefilmen GRITT fortsetter de to samarbeidet og fortellingen om Gritts reise.

Om regissør Itonje Søimer Guttormsen

Itonje Søimer Guttormsen (f. 1979) er regissør bosatt i Oslo, med utdannelse fra European Film College i Danmark, Den norske filmskolen og Akademin Valand i Sverige. Hennes kortfilm RETRETT fra 2016 gjorde seg bemerket ved festivaler i inn- og utland. Søimer Guttormsen leder performance gruppen «Lilithistene» som senest var å se ved Akershus Kunstsenter våren 2020, og er opphavskvinne for kunstfilmfestivalen ByFlimmer og KORET.

GRITT er hennes spillefilmdebut.

Anmeldelser

Den beste norske debutfilmen siden Joachim Triers REPRISE

Rushprint

Et mesterverk og en av de beste norske filmene som er laget... Gritt er en intens, åndeløst oppfinnsom og ikke minst hysterisk morsom film

Montages

En uvanlig og forfriskende opplevelse ... en gave til publikum

Cinema

Det friskeste vi har sett i norsk film på lenge

Dagsavisen

A funny, maddening and at times touching work about art, ambition and how to live

CineVue

Et smart og følelsesmessig fortryllende drama

Sight & Sound

"Gritt er en intens, åndeløst oppfinnsom og ikke minst hysterisk morsom film" - Montages
Info
Land/År

Norge 2021

Lengde

118 minutter

Språk

Norsk, engelsk tale, norske tekster

Regi

Itonje Søimer Guttormsen

Manus

Itonje Søimer Guttormsen

Medvirkende

Birgitte Larsen, Marte Wexelsen Goksøyr, Lars Øyno, Andrine Sæther, Maria Grazia de Meo

Filmfestivaler
Tromsø Filmfestival – 2021
Rotterdam Filmfestival – 2021
Göteborg Filmfestival – 2021