GRITT til hovedkonkurransen i Rotterdam

esember

Det er knyttet store forventninger til Itonje Søimer Guttormsens første spillefilm GRITT som er valgt ut til filmfestivalen i Rotterdam. I Rotterdam skal filmen konkurrere med et knippe internasjonale filmer om de prestisjefylte Tiger Awards

Det er 17 år siden sist en norsk film har blitt invitert til denne hovedkonkurransen.

Itonje Søimer Guttormsen gjorde seg bemerket med sin kortfilm RETRETT (2016). Den hadde også sin premiere ved filmfestivalen i Rotterdam og var Amanda-nominert.

Det er en stor ære at GRITT er valgt ut til filmfestivalen i Rotterdam. Det er det perfekte stedet for fortellingen om Gritt å starte sin reise. Jeg gleder meg til å dele filmen med publikum, se banebrytende filmer selv og møte regissør-kollegaer fra andre verdenshjørner – selv om det blir fra min egen stue, sier regissør og manusforfatter Itonje Søimer Guttormsen.

Rotterdam filmfestival er en av verdens største og viktigste filmfestivaler. I 2021 feirer festivalen sitt 50-årsjubileum og skal gjennomføres med en blanding av digitale og fysiske visninger mellom 1. og 7. februar.

Hovedkonkurransen er anerkjent som et sted man oppdager nye regissør-talenter. Tidligere har filmer av regissører som Christopher Nolan og Kelly Reichardt vært valgt ut til programmet.

GRITT er en original, morsom og uforutsigbar skildring av dagens samfunn, med en svært ukonvensjonell kvinnelig hovedperson i sentrum. I hovedrollen leverer skuespiller. Birgitte Larsen en uforglemmelig rolleprestasjon.

Gritt, som en gang het Gry-Jeanette, dro rett fra dramaskole til Hollywood, men møtte raskt veggen og endret kurs. 17 omflakkende år senere er hun tilbake i Oslo. Mens hennes tidligere studievenner gjør karrierer på Oslos teaterscener, brenner hun for å virkeliggjøre et stort, radikalt kunstprosjekt. Men det skorter på interesse og støtte.

Når Gritt får et knusende avslag og samtidig mister leiligheten hun har lånt, blir livssituasjonen desperat. En mulighet til å assistere ved et teater oppstår, og Gritt griper sjansen. Hun snik-flytter inn bak scenen, og mens teatergruppa er på turné begynner Gritt på sin egen forestilling med mål om å begrave kapitalismen og patriarkatet for godt.

Hovedrolleinnehaver Birgitte Larsen og regissør Itonje Søimer Guttormsen. Fotograf: Ingrid Eggen

Hovedrolleinnehaver Birgitte Larsen og regissør Itonje Søimer Guttormsen. Fotograf: Ingrid Eggen

GRITT får norsk premiere ved Tromsø filmfestival i januar. Filmen kommer på kino i løpet av våren.

 Det er en enorm anerkjennelse av filmens kunstneriske kvaliteter at den har blitt valgt ut til hovedkonkurransen ved Rotterdam filmfestival. Itonje Søimer Guttormsen er et særegent og stort talent som våger å gå helt egne veier og har laget en uvanlig sterk spillefilmdebut. Filmen Gritt er en som en vill og uforutsigbar reise. Og nå gleder vi oss til at filmen skal ut på en like spennende reise i sitt møte publikum både i utlandet og på kino i Norge, sier produsent Maria Ekerhovd i Mer Film.

Om regissør Itonje Søimer Guttormsen:

Itonje Søimer Guttormsen (f. 1979) er regissør bosatt i Oslo, med utdannelse fra European Film College i Danmark, Den norske filmskolen og Akademin Valand i Sverige. Hennes kortfilm RETRETT fra 2016 gjorde seg bemerket ved festivaler i inn- og utland. Søimer Guttormsen leder performance gruppen «Lilithistene» som senest var å se ved Akershus Kunstsenter våren 2020, og er opphavskvinne for kunstfilmfestivalen ByFlimmer og KORET. GRITT er hennes spillefilmdebut.

Om skuespiller Birgitte Larsen:

Birgitte Larsen er skuespiller ved Nationaltheatret, hvor hun er aktuell med publikum- og kritikersuksessen REFORM 97 og ETTER STILLHETEN. Hun er også husdramatiker på Dramatikkens hus. Larsen er utdannet ved Statens teaterhøgskole og har vunnet Heddaprisen. Tidligere har hun spilt i filmer som Som du ser meg og Lyset fra Sjokoladefabrikken. Samarbeidet med regissør Itonje Søimer Guttormsen startet med kortfilmen Retrett (2016) hvor Larsen spilte hovedrollen. Med spillefilmen GRITT fortsetter de to samarbeidet og fortellingen om Gritts reise.

Om produsent Mer Film:

Mer Film og Maria Ekerhovd har tidligere produsert filmsuksesser som HVA VIL FOLK SI (Iram Haq, 2017) og DISCO (Jorunn Myklebust Syversen, 2019). Selskapet har base i Bergen og i Tromsø. I tillegg til GRITT er Mer Film i 2021 aktuelle med Eskil Vogts DE USKYLDIGE  og samproduksjonen FLUKT av Jonas Poher Rasmussen, som får premiere ved Sundance filmfestival.