Støtte til Elle Sofe Saras musikal ÁRRU

18.November 2020

 

Regissør Elle Sofe Sara og Mer Film har i dag fått støtte fra Norsk filminstitutt til musikalen ÁRRU. Dette blir Elle Sofe Saras første spillefilm.

 

Jeg er først og fremst veldig glad nå, fordi jeg har jobbet hardt for dette. Og nå får vi muligheten til å jobbe videre og faktisk produsere denne filmen her i nord, sier regissør Elle Sofe Sara.

 

Musikalen ÁRRU handler om Kari, en samisk kunster og alenemor, som reiser tilbake til hjembygda. Hun og tenåringssønnen blir engasjert i aksjoner mot etableringen av en gruve i deres reinbeiteområde. Mens arbeidet mot gruva tilspisser seg, blir Kari konfrontert med et vondt minne fra ungdomstida hvor hun valgte å lyve for å beskytte et familiemedlem. Løgnen har hatt konsekvenser og nå står Kari ovenfor et nytt valg: Fortsette å holde på hemmeligheten eller ta et oppgjør med fortiden?

 

Gjennom sang, joik og dans tar ÁRRU opp tabubelagte tema og forteller om det å stå i et vanskelig dilemma.

Elle Sofe Sara er i tillegg regissør, utdannet som danser og koreograf.

 

-Det å lage musikal er en fortsettelse og utvikling av den fortellerstilen som jeg har hatt i mine tidligere filmer. Musikk, joik og koreografi er drivende og naturlige elementer i fortellingen og det visuelle språket. Jeg ønsker å lage en musikal som berører det umiddelbare hos publikum, sier Elle Sofe Sara.

 

ÁRRU har fått støtte gjennom Norsk Filminstitutts talentsatsning Nye Veier.

 

-Elle Sofe og jeg har utviklet prosjektet sammen og å få støtte til det betyr utrolig mye for meg som en urfolksprodusent. Historien ligger veldig nært hjertene våre og jeg er utrolig glad og stolt av å jobbe som produsent for en så unik og viktig film, sier Elisa Pirir, produsent i Mer Film.

 

Om regissøren:

Elle Sofe Sara er en regissør og koreograf som jobber med film, dans og teater. Hun har laget en rekke kortfilmer og dokumentarer, som har blitt vist og vunnet priser ved internasjonale filmfestivaler.

Hun er også en av grunnleggerne av det samiske kunstnerkollektivet Dáiddadállu og et av de fem deltakerne i Mer Films talentprogram Nye fortellinger i Nord, støttet av Talent Norge og Sparebank 1 Nord-Norge Samfunnsløftet.

 

Gratulerer så mye til Elle Sofe Sara og Mer Film! Vi er glade for å se at det lange samarbeidet vi har hatt med Samfunnsløftet gir så gode resultater! Vi hadde ikke kunnet få opp satsinger i Nord-Norge uten en samarbeidspartner som ser verdien i å støtte opp om unge talenter som Elle Sofe Sara. Vi gleder oss til å se joikemusikalen ÀRRU på kino, sier Maria Mediaas Jørstad som er daglig leder i Talent Norge.

 

ÁRRU skal komme på kino i 2022.

 

 

Foto: Elle Sofe Sara. Fotograf: Anne Katja Gaup.