Se de første bildene fra høstens storfilm KRIGSSEILEREN

10. mai 2022

 

10. mai er krigsseilernes dag og temaet for årets markering er etterkommere. I anledning denne dagen slippes første smakebit fra filmen. KRIGSSEILEREN forteller om krigsseilerne og deres familiers skjebne under og etter andre verdenskrig.

Norsk senter for krigsseilerhistorie, som arrangerer markeringen, sier:

Ved å fortelle om hvor vanskelig det var for familiene hjemme som under krigen visste lite om krigsseilernes kamp på havet, tar filmen KRIGSSEILEREN opp et tema som fortsatt berører mange krigsseilerfamilier i dag, og som er aktuelt og overførbart til kriger som foregår i vår tid.

 

Spillefilmens episke fortelling spenner over flere tiår og følger barndomskameratene Alfred (Kristoffer Joner) og Sigbjørn (Pål Sverre Hagen) som reiser ut på sjøen i 1939 og blir adskilt fra familien gjennom andre verdenskrig. Parallelt følger filmen Alfreds kone Cecilia og barna deres hjemme i det okkuperte Bergen.

 

Ine Marie Wilmann som spiller Cecilia sier:

 

Jeg er stolt og ydmyk over å få være med å løfte fram fortellingen til en helt vanlig familie som får livet sitt endevendt, og som må leve med konsekvensene av det krig er. Jeg tror også det tydeliggjør nærheten til krigssituasjonene i verden i dag, og knytter «oss» tettere til alle de som hver dag blir tvunget til å kjempe for seg selv og barna sine i en situasjon helt utenfor deres kontroll.

De fleste av oss er helt vanlige mennesker som gjør så godt vi kan i situasjonen vi befinner oss i. Og i en krig er det flere ofre enn helter.

 

Regissør og manusforfatter Gunnar Vikene tar for seg en historie som aldri har blitt fortalt på film tidligere: Den utrolige og sanne historien om helt vanlige nordmenn som ofret alt for vår frihet.

 

Krigsseilerne stod for Norges viktigste bidrag i den allierte seieren under andre verdenskrig. Likevel var dette lenge en underkommunisert del av den norske krigshistorien. De siste årene har dette endret seg, ikke minst takket være bøkene til Jon Michelet. Nå håper vi at en spillefilm kan bidra til å fargelegge krigsseilerhistorien og gjøre den interessant for et enda bredere publikum, uttaler Norsk senter for krigsseilerhistorie ved ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter.  

 

KRIGSSEILEREN får norsk kinopremiere 23. september 2022.

 

Les mer her om krigsseilernes dag og Norsk senter for krigsseilerhistorie.

 

Om filmen

KRIGSSEILEREN forteller historien om sjømannen Alfred, en arbeiderklassegutt og nybakt trebarnsfar i Bergen. Da andre verdenskrig bryter ut er han og barndomskameraten Sigbjørn på jobb på et handelsskip midt ute i Atlanterhavet. De blir beordret til fronten i en krig de ikke har bedt om, i sivil og uten våpen. De to mennene kjemper for å overleve i en nedadgående spiral av vold og død, hvor tyske ubåter når som helst kan angripe skipet lastet med materiell som er nødvendig for de alliertes krigsinnsats. Krigsseilerne har ett mål: Å overleve – for å komme hjem.

Parallelt følger vi Cecilia og barna hjemme i Bergen og deres tilværelse gjennom krigsårene.

 

Filmfakta:

Tittel: Krigsseileren

Regissør og manusforfatter: Gunnar Vikene

Produsent: Maria Ekerhovd, Mer Film

Distribusjonsselskap: Scandinavian Film Distribution, v/Jarle Namtvedt

Kinopremiere: 23. september 2022