Sovende soldater

En film om å åpne øynene

Jenjira melder seg som frivillig på et midlertidig sykehus i en liten thailandsk by. Sykehuset tar i mot soldater som lider av en mystisk sovesykdom. Ingen vet hvorfor soldatene sover og ingen kan med sikkerhet si om de vil våkne igjen. Jen får ansvaret for å pleie Itt, som ikke har noen familie som besøker han, og snakker til han i håp om å kunne nå igjennom.

På sykehuset møter Jen også Keng som sier hun er et medium som kan hjelpe pårørende å kommunisere med de sovende soldatene. En ny verden begynner å åpne seg for Jen. Når Itt plutselig våkner oppstår det et vennskap mellom dem. Kanskje det er en sammenheng mellom soldatenes sykdom og en forhistorisk ruin som ligger under sykehuset?

Apichatpong Weerasethakul er en av verdens mest særegne filmskapere. Med humor og varme skildrer han hverdagsliv som påvirkes av en skjult verden av ånder, minner og drømmer. Hans forrige film ONKEL BOONMEE vant Gullpalmen i Cannes. SOVENDE SOLDATER inviterer deg med på en nærmest meditativ reise, full av skjønnhet, mystikk og mange overraskende lag.

Jenjira spilles av skuespilleren Jenjira Pongpas Widner som har spilt i flere av Apichatpongs filmer. Hennes egen historie og minner fra barndommen var viktige i utformingen av manuset.

Handlingen i SOVENDE SOLDATER er lagt til regissørens hjemby Khon Kaen. Da Apichatpong besøkte byen igjen etter nesten 20 års fravær, var det som om han kunne se minnene av slik han husket byen oppå de nye bygningene. Dette, sammen med den politiske situasjonen i Thailand, var noe av inspirasjonen til SOVENDE SOLDATER. Søvn og drømmer kan være en måte å unnslippe virkeligheten på, men de påvirkes også av uroen i samfunnet. Under filmens humor og lette tone ulmer det en frykt for hva som skjer i Thailand. Filmen har ennå ikke blitt vist i hjemlandet, nettopp fordi filmskaperen frykter sensur og for sin egen sikkerhet. Apichatpong beskriver SOVENDE SOLDATER som en drøm om å være våken eller en virkelighet som tilsynelatende er som en drøm.

Det er en film om å åpne øynene, og en film som gjør at du ser verden litt annerledes når du forlater kinosalen.

OM REGISSØREN

 

Apichatpong Weerasethakul laget sin første film i 2000. SOVENDE SOLDATER er hans sjuende spillefilm. Parallelt med filmene jobber han med kunst- og videoinstallasjoner. I 2013 gjestet han Oslo, hvor han mottok Film Fra Sørs ærespris og hadde en utstilling på Stenersenmuseet. Her oppsto også samarbeidet med produsentene Ingunn Sundelin og Eric Vogel i Tordenfilm, som er SOVENDE SOLDATERs norske co-produsenter, med støtte fra Sørfond.

Anmeldelser

Drømmende filmdikt

Aftenposten

En stor kinoopplevelse

Dagbladet

Fullstendig forheksende... skjønnhet, humor og stille overveldende følelser

Variety

"Dypt rørende... det er noe sublimt i filmen" - The Guardian
Info
Originaltittel

Cemetery of Splendour | Rak ti Kohn Kaen

Land/år

Thailand 2015

Lengde

122 minutter

Språk

Thai, engelsk

Regi

Apichatpong Weerasethakul

Manus

Apichatpong Weerasethakul

Medvirkende

Jenjira Pongpas, Banlop Lomnoi, Jarinpattra Rueangram