Shirley

Se hjemme

SHIRLEY er et psykologisk drama om den banebrytende forfatteren av klassikere som «The Haunting of Hill House» og «The Lottery»

Den beryktede forfatteren Shirley Jackson bor i et stort hus i en liten amerikansk by med sin mann Stanley. Stanley er litteraturprofessor og inviterer hans nye protesjé Fred og Freds gravide kone Rose til å flytte inn hos dem.

Rose har egentlig egne ambisjoner, men blir satt til å være en hushjelp for Shirley. Shirley forlater sjeldent rommet sitt og jobber på sin nye roman. Hun er svært negativ til Rose og benytter enhver mulighet til å utfordre henne. Litt etter litt kommer de to kvinnene nærmere hverandre og Rose involveres i arbeidet med boken.

Gradvis utvikler et sosialt spill seg mellom de to parene i huset – et spill som er mistenkelig likt de psykologiske thrillerne Shirley er kjent for å skrive.

SKREKKFORFATTEREN SHIRLEY JACKSON

 

I rollen som Shirley Jackson briljerer Elisabeth Moss, kjent for THE HANDMAID’S TALE og THE INVISIBLE MAN. Hun blir matchet av Odessa Young som Rose og Michael Stuhlbarg, kjent fra CALL ME BY YOUR NAME, som Stanley.

I likhet med Shirley Jacksons bøker skildrer filmen sterke kvinner som bryter med det som forventes av dem og de overraskende forholdene som kan oppstå mellom mennesker som ikke passer inn.

SHIRLEY er regissert av Josephine Decker og vant en jurypris ved Sundance filmfestival. Filmen har en hypnotisk atmosfære signert den norske filmfotografen Sturla Brandth Grøvlen.

SHIRLEY er et ukonvensjonelt biografisk drama om den virkelige forfatteren Shirley Jackson (1916-1965). Hun fikk aldri den anerkjennelsen hun fortjente mens hun levde, men i ettertid har hennes presise og uhyggelige skildringer av menneskelig psyke blitt hyllet som banebrytende. Hun er en favoritt blant skrekkforfattere som Stephen King og Neil Gaiman. Den nye Netflix-filmatiseringen av THE HAUNTING OF HILL HOUSE har også fått flere til å oppdage bøkene hennes.

Filmen utspiller seg i perioden mellom utgivelsen av novellen THE LOTTERY, som vakte stor oppsikt i sin samtid, og utgivelsen av boka HANGSAMAN i 1951.

Hvem var egentlig Shirley Jackson og hva har skrekk-sjangeren med feminisme å gjøre? Lytt til Mer Films podcastepisode om filmen, der du hører en samtale med Erika Kvistad, førsteamanuensis i engelsk ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Tusen takk til podcasten Feministisk leseliste og Madeleine Schultz for at vi fikk republisere denne episoden.

Anmeldelser

Elisabeth Moss er glimrende ... giftig, morsom og sårbar i rollen som forfatteren Shirley Jackson

NRK

Sjeldent vellykket dramatisering av en forfatters liv og virke.

Aftenposten

En mental gyser … SHIRLEY er langt fra en vanlig forfatterbiografi ... et kunstnerportrett utenom det vanlige

Adresseavisen

"Ein film du tar inn med heile sanseapparatet" - Klassekampen
Info
Land/år

USA 2020

Lengde

107 minutter

Språk

Engelsk tale, norske tekster

Regi

Josephine Decker

Manus

Sarah Gubbins (manus), Susan Scarf Merrell (roman)

Medvirkende

Elisabeth Moss, Odessa Young, Michael Stuhlbarg

Filmpriser
Filmfestivaler
Sundance Film Festival – 2020