Onkel

Se hjemme

Humoristisk, sårt og rørende om livet på en liten gård

På en liten gård lengst sør i Danmark bor 27 år gamle Kris og hennes onkel. Det er onkelens gård, men han er delvis ufør. Uten Kris vil ikke onkelen kunne fortsette driften. De har et nært forhold og stor forståelse for hverandre, men tilbringer mesteparten av hverdagen i taushet.

Når Kris redder en kalv som holder på å dø under fødselen, vekkes hennes gamle drøm om å bli veterinær. Hun utvikler et vennskap med den snakkesalige dyrlegen Johannes og oppdager langsomt et liv utenfor gården. Hun møter også Mike, en ung mann som synger i kirkekoret og som viser interesse for henne. Kris blir stilt overfor et vanskelig dilemma. Skal hun bli på gården eller følge drømmen?

ONKEL er en liten film som har blitt en stor suksess på kino i Danmark.

Regissør Frelle Petersen bodde i flere måneder på gården hvor filmen utspiller seg og skrev manuset mens han hjalp til med arbeidet der. Jette Søndergaard som spiller hovedrollen som Kris er også veterinær og det er hennes onkel i virkeligheten som spiller onkelen i filmen. For at filmen skulle føles så autentisk som mulig er rollene spilt av ikke-profesjonelle som bodde innenfor en radius av 15 km rundt gården i filmen.

Resultatet er en humoristisk, rørende og helt unik film om de som kanskje velger å bli igjen på stedet de kommer fra.

Filmen vant publikumsprisen ved Kosmorama Filmfestival i Trondheim. Den har også vunnet hovedprisen på Tokyo Filmfestival og en rekke priser i Danmark.

Anmeldelser

Gripende og gjenkjennelig

NRK

En av de beste danske filmer jeg har sett om det menneskelige drama som springer ut av konflikten mellom lyst og plikt

Politiken

Årets mest rørende… ONKEL er en stillferdig og mektig liten film som griper og rører sitt publikum

Dagens Næringsliv

ONKEL er en film hvor det rett som det er skjer små mirakel foran kamera... Årets hittil beste og mest originale nordiske film"

Adresseavisen

"En stillferdig liten sensasjon” - Klassekampen
Info
Originaltittel

Onkel

Land/år

Danmark 2019

Lengde

110 minutter

Språk

Dansk tale, norske tekster

Regi

Frelle Petersen

Manus

Frelle Petersen

Medvirkende

Jette Søndergaard, Peter H. Tygesen, Ole Caspersen, Tue Frisk Petersen