Mirakelet i Gullspång

På kino nå

En dokumentar om familie, hemmeligheter og tro – der virkeligheten overgår fiksjonen

Et tegn fra Gud får de to norske søstrene May og Kari til å kjøpe en leilighet i den lille svenske byen Gullspång. Sjokket inntreffer når de møter eieren av leiligheten på meglerkontoret: Olaug, som selgeren heter, er nemlig prikk lik deres avdøde storesøster, som døde 30 år tidligere. Og ikke bare er hun lik i utseende, men hun er også født på samme dag som den avdøde søsteren. Det som begynner som en helt utrolig familiegjenforening tar imidlertid flere brå vendinger, og utvikler seg til en dramatisk fortelling om arv og miljø, familiehemmeligheter og vårt behov for å ha noe å tro på.

Dokumentarfilmen MIRAKELET I GULLSPÅNG startet da de norske søstrene tok kontakt med den svenske regissøren Maria Fredriksson for å fortelle historien om familiegjenforeningen – som de så på som et mirakel som måtte fortelles om på film. Fredriksson følger søstrene tett over flere år, og etterhvert blir arbeidet med filmen et nitidig detektivarbeid med store følelsesmessige konsekvenser. Resultatet er en oppsiktsvekkende og spennende kinodokumentar med en fortelling som overgår fiksjonen. Filmen har fått en svært positivt mottakelse internasjonalt etter en rekke festivalvisninger.

PRESSEN OM FILMEN:

«En forbløffende berg- og dalbane» – New York Times

«En fantastisk film – dyp og meningsfull» – Hollywood Reporter

«Noe av det merkeligste og mest fantastiske jeg har sett» – SVT

«Like spennende som TWIN PEAKS» – SvD

«Den er spinnvill» – Filmmaker Magazine

«Som en blanding av et true crime-mysterium og en komedie av Coen-brødrene» – CBS News

REGISSØR MARIA FREDRIKSSON OM FILMEN:

«Kjernen i filmen er historien om tre sterke kvinner. Hva skjer når sannheten og fortellingen man har fortalt om sitt eget liv plutselig blir revet bort?  Som mennesker har vi behov for å søke etter sannhet, for å forstå og forklare livene våre. Men vi trenger også det mystiske og uforklarlige. I denne filmen blandes disse behovene. For de involverte blir ønsket om å definere sin egen sannhet viktigere enn å vite hva som faktisk er sant.

Jeg vil at filmen skal være en påminnelse om hvor merkelig og magisk livet er – og håper at publikum blir like oppslukt av å se fortellingen utfolde seg som jeg var da jeg laget filmen»

Maria Fredriksson er regissør, produsent og manusforfatter som har laget en rekke korte dokumentarfilmer. MIRAKELET I GULLSPÅNG er hennes første helaftens dokumentarfilm. Den hadde premiere ved Tribeca Filmfestival i New York i juni 2023. Filmen er produsert av det svenske selskapet Ballad Film. Mer Film er norsk samprodusent og distributør av filmen.

For pressehenvendelser kontakt Joakim Thorkildsen, Newslab: joakim@newslab.no

En dokumentar om familie, hemmeligheter og tro - der virkeligheten overgår fiksjonen