Middelhavet

Se hjemme

MIDDELHAVET handler om Ayiva, en ung alenefar som sammen med bestevennen Abas har reist fra Burkina Faso til Algerie på jakt etter en bedre tilværelse. Hjemme i Burkina venter datteren og Ayiva holder henne optimistisk oppdatert. I Algerie lever Ayiva og Abas fra hånd til munn, men bildene på Facebook fra venner som har kommet seg til Italia viser et bedre liv – livet Ayiva drømmer om for seg og datteren. Når en mulighet til å få plass på en båt over Middelhavet dukker opp, griper de to vennene sjansen. De må første krysse grensen til Libya til fots og så legge ut på ferden i småbåt over Middelhavet.

Reisen er dramatisk, men de kommer seg til Italia. Der får de vite at de har tre måneder på seg til å skaffe fast arbeid, ellers blir de sendt tilbake. Ayiva er hardarbeidende og griper enhver mulighet som får han nærmere målet. Men livet i Italia er langt fra så enkelt som bildene på Facebook kunne tyde på og vennenes veier begynner å skilles. Samtidig tilspisser den spente situasjonen mellom migrantene og beboerne i den lille byen seg.

Ayiva spilles mesterlig av nykommer Koudous Seihon. Det er Seihons egen fortelling som var inspirasjonen til regissør Jonas Carpignano og nesten alt i filmen er selvopplevd. Regissøren ble kjent med Seihon når han skulle lage en kortfilm om opptøyer startet av migranter i Sør-Italia i 2010. Carpignano og Seihon ble gode venner og bestemte seg for å lage film om Seihons reise til Europa. Resultatet er en sjeldent autentisk og nyansert portrett av en migrants reise. Seihon vant prisen for beste skuespiller på Stockholm filmfestival og er nominert til beste skuespiller i independent-filmens Oscar, Spirit Awards.

MIDDELHAVET er en energisk og medrivende historie om et av menneskene bak avisoverskriftene vi leser hver dag. Regissør Jonas Carpignano ønsket ikke å lage en film om migranter, men med migranter. Carpignano er halvt italiensk og halvt amerikaner og bor nå i Sør-Italia sammen med Koudous Seihon. Nesten alle på lerretet i MIDDELHAVET er selv migranter og bidro med sine egne historier under innspillingen. Denne kollektive måten å lage film på lærte Carpignano under innspillingen av BEASTS OF THE SOUTHERN WILD, som han jobbet på. Musikken i MIDDELHAVET er komponert av BEASTS-regissør Benh Zeitlin.

Med mye humor og varme forteller MIDDELHAVET om vår nye globale virkelighet, hvor alle bruker Facebook, Skype og hører på den den samme musikken som oss (Carpignano fikk spesialtillatelse av Rihanna til å bruke musikken hennes i filmen).

Ved å følge tett på Ayivas reise og drøm om et bedre liv får man en dypere forståelse for hvilke forestillinger migranter har og hvilken virkelighet møter dem i Europa.

Anmeldelser

Sterk og viktig

Aftenposten

Filmskaparen Jonas Carpignano makter det nyhendemedia sjeldan greier: Han får oss ikkje til å undrast over eller synast synd på flyktningane som kjem over Middelhavet. Carpignano får oss til å identifisera oss med dei

Klassekampen

Glitrende... MIDDELHAVET er viktig - for med denne filmen får vi endelig en solid fortelling om et par flyktninger, fra deres perspektiv, uten sødme og moralisering

Ny Tid

"Menneskelig, godt og nyansert drama" - Adresseavisen
Info
Originaltittel

Mediterranea

Land/år

Italy, France, USA, Germany, Qatar 2015

Lengde

110 minutter

Språk

Fransk, italiensk, engelsk og arabisk tale og norsk tekst

Regi

Jonas Carpignano

Manus

Jonas Carpignano

Medvirkende

Koudous Seihon, Alassane Sy, Pio Amato