Må stikke

Se hjemme

En herlig energibombe fra den svenske forstaden

MÅ JETTE (på norsk: «MÅ STIKKE») er et energisprakende kulturkræsj hvor drabantby-Sverige møter Stockholm-fiffen på Södermalm. Småkriminelle Metin (Can Demirtas) fra den belastede Stockholms-forstaden Jordbro gjør små brekk med kompiser på dagtid, men om kvelden skriver han om sitt eget liv i dagboka – i håp om å en dag å bli forfatter. Ved et uhell havner Metins notater i hendene på skuespilleren Lena (Lena Endre), og deretter forleggeren Puma (Jörgen Thorsson), som begge faller pladask for «den nye store stemmen i svensk litteratur». Men med dagbokas sensitive opplysninger på avveie havner Metin i en umulig lojalitetskonflikt mellom forbrytervennene og egne kunstneriske ambisjoner.

Med glimt i øyet leker MÅ STIKKE seg med fordommer både om forstadens innvandrermiljø og Stockholms middelklasse.

Regissør Ivica Zubak om filmen

«Hva skjer når to verdener kræsjer? Jeg ønsket med MÅ JETTE å leke med og bryte ned fordommene både om forstedene og middelklassen. Deres fascinasjon og uvitenhet om hverandre forteller mye om vårt samfunn og om mennesker.

Jeg var 13 år da krigen i det tidligere Jugoslavia brøt ut. Vennene mine som var over 18 år deltok ved fronten, hvis ikke fedrene deres hadde fått sendt dem ut av landet. Mange av mine naboer og slektninger som nettopp hadde fylt 18, som nettopp hadde kysset sin første kjæreste eller fått seg førerkort, kom aldri tilbake. Hvilket sløseri av liv og energi, talent og ungdom.

Sløsing med ungdom og talent har alltid fascinert meg og er et gjennomgående tema i filmene mine. Jeg ser det samme mønsteret overalt – uavhengig av sosial klasse eller nasjonalitet.»

Regissør Ivica Zubak (f. 1978) er en kroatisk-svensk skuespiller, regissør og manusforfatter som har laget en rekke kortfilmer. Han spillefilmdebuterte med KNÄCKA (2009).

Anmeldelser

Humoristisk og realistisk om svenske tilstander

Aftenposten

Spekket med humor

Göteborgs-Posten

Den morsomste svenske dramakomedien siden JALLA! JALLA!

NRK P3

"MÅ STIKKE er en brutal, men også hjertevarm og humoristisk film, om livet som kriminell i en svensk drabantby." - NRK P3
Info
Originaltittel

Måste gitt

Land/år

Sverige 2017

Regi

Ivica Zubak

Språk

Svensk tale, norsk tekst

Lengde

96 min

Manus

Can Demirtas, Ivica Zubak

Medvirkende

Can Demirtas, David Nzinga, Jörgen Thorsson, Selma Caglar, Lena Endre