Luzzu – fiskeren fra Valletta

Se hjemme

LUZZU – FISKEREN FRA VALLETTA er en rørende film om valgene mennesker tar for kjærligheten og familien.

Les Kristina Quintanos essay om filmen her. 

Jesmark har nettopp blitt pappa og livnærer seg på fiske fra sin luzzu-båt som har gått i arv gjennom generasjoner på Malta. Jesmarks inntekt krymper i takt med at EUs regelverk for fisking vokser. Og når det viser seg at hans nyfødte sønn er syk, blir situasjonen desperat. Sønnen trenger et dyrt kosttilskudd for å kunne fortsette å vokse som normalt. Dette presser Jesmark til å ta noen vanskelige valg – og kriminelle grep. Er den eneste måten å få livet til å gå rundt på, å bryte med fisketradisjonen han har vokst opp i?

LUZZU – FISKEREN FRA VALLETTA er regissør Alex Camillieris debutfilm og gir en sjelden mulighet til å se Malta – og høre språket maltesisk – på det store lerretet. Hovedrolleinnehaver Jesmark Scicluna er selv yrkesfisker og har lånt biter av livet sitt til filmen. Han mottok prisen for beste skuespiller på Sundance Film Festival. Flere av rollene i filmen spilles av ekte fiskere som gir filmen et unikt og autentisk innblikk i den maltesiske samtiden. LUZZU er en rørende og varm historie om en fiskers valg, som samtidig sier noe større om tapet av identitet og konsekvensene av klimaforandringer og storpolitikk.

 

Anmeldelser

Vakker og tankevekkende

Cinema

Aktuell, klassisk, vakker og engasjerende

Dag og Tid

Et annerledes og gripende blikk på den solfylte ferieøya Malta

Adressa

Dilemmaet den vesle familien kjem i, blir også truverdig og vondt å sjå på. Nesten som i ein Ken Loach-film, der den vesle mann og kvinne kjempar for å overleva i eit system som køyrer over dei

Stavanger Aftenblad

En sterk fortelling om tradisjoner i endring

Rogerebert.com

"Aktuell, klassisk, vakker og engasjerende" - Dag og Tid
Info
Originaltittel

Luzzu

LAND/ÅR

Malta 2021

Lengde

95 minutter

Språk

Maltesisk, engelsk

Regi

Alex Camilleri

Manus

Alex Camilleri

Skuespillere

Jesmark Scicluna, Michela Farrugia, David Scicluna