Holiday

Se hjemme

«Vill, stilsikker og provoserende» – Soundvenue

Danske Sascha er på ferie på den tyrkiske rivieraen. Sammen med den kriminelle kjæresten Michael bor hun og hans venner i en luksusvilla med basseng og postkortutsikt. Dagene er fylt med shopping, hummer på grillen og kokain i nesa. Sascha er fascinert av dette ekstravagante livet, men alt har en skyggeside. I denne boblen er det Michaels regler som gjelder. Om noen bryter reglene er straffen hard. En dag treffer Sascha en sjarmerende hollandsk seiler som gir henne en mulighet til å stikke av, men det er kanskje allerede for seint.

HOLIDAY tar deg med inn i en verden der alt er på mannens premisser og hvor den materielle luksusen har en høy pris. Der klassiske gangsterfortellinger ser verden gjennom menns øyne, vender HOLIDAY opp og ned på alt og uten å vende blikket bort fra noe. Her er kvinnen i sentrum blant troféjagende menn med psykopatiske trekk, i et miljø som er skremmende virkelighetsnært.

HOLIDAY er debutfilmen til den svenske regissøren Isabella Eklöf (f. 1978), bosatt i København. Hun er kjent som en av manusforfatterne av Ali Abbasis GRENSEN. HOLIDAY hadde premiere på Sundance Film Festival i 2018 og var i hovedkonkurransen på Göteborg Film Festival. Den har blitt hyllet av filmkritikere verden over og høstet flere priser, men også provosert mange. Eklöf tar publikum med på en reise man ikke kan lukke øynene for. Med sitt sterke visuelle uttrykk og fantastiske skuespillerprestasjoner, er dette uten tvil en av de skarpeste skandinaviske debutfilmene som har blitt laget på lenge.

REGISSØR ISABELLA EKLÖF OM FILMEN

 

«HOLIDAY handler om materialisme og om sosiale regler. En kvinne i en mannsverden som tilpasser seg et miljø og en sosial rangordning som hun ikke har vært med på å skape og som hun ikke kan endre på. Filmen handler om regler som vi tar for gitt, selv om vi ikke burde det.

Jeg avskyr feighet hos meg selv og hos andre, så det er ekstremt viktig for meg å gå hele veien når jeg skaper, og ikke vike for de mest rå og sårbare delene. Det blir laget mange filmer som bygger på enkel årsak og virkning, men livet ser ikke sånn ut. HOLIDAY handler om å undersøke dynamikken hos mennesker som flokkdyr. Vi forsøker å tilpasse oss konstant og det er et naturlig, om ikke primitivt, instinkt som styrer det meste av det menneskelige livet. Jeg håper at denne filmen når ut til kvinner og andre som har blitt plassert i en underlegen rolle. Jeg håper de kjenner seg igjen og at de får sin historie fortalt. Jeg håper også at publikum forsøker å ikke dømme.

HOLIDAY er et produkt av sin tid. Vi lever i en tid i forandring. Vi har Trump, men vi har også kraftige motreaksjoner. Etter min mening er de økende klasseskillene den største trusselen mot dagens samfunn. Det er det vi ser resultatet av i HOLIDAY – en lokkende felle med løfte om lykke og framgang uten egne anstrengelser.»

VIL DU VITE MER?

 

Lytt til podcasten til Mer Film for å høre en samtale med Isabella Eklöf!

Les intervju med regissør Isabella Eklöf i Rushprint.

Les intervju med regissør Isabella Eklöf i Gaffa.

Hør intervjuet med regissør Isabella Eklöf i Studio 2 på NRK P2.

Anmeldelser

Regissør Isabella Eklöf, som er svensk, debuterer sterkt og fryktløst med en ubehagelig og tankevekkende historie om en kvinne i en tilsynelatende uholdbar posisjon i en mannsdominert verden.

NRK P3

Dunkelt og rått trekandrama i sommersol.

Adresseavisen

HOLIDAY er en film du sent vil glemme. Den viker ikke i det den vil fortelle eller vise, og den gjør det på en måte som gjør det hele nesten for virkelig.

Gaffa

“Fremragende og dypt foruroligende” - Berlingske
Info
Land/år

Danmark, Sverige, Nederland 2018

Lengde

93 minutter

Språk

Dansk og engelsk tale, norske tekster

Regi

Isabella Eklöf

Manus

Johanne Algren, Isabella Eklöf

Medvirkende

Victoria Carmen Sonne, Lai Yde, Thijs Römer