Goliat

Se hjemme

Rått og rørende om et umulig valg

Når Roland skal i fengsel må den 17 år gamle sønnen Kimmie motvillig følge farens fotspor for å forsørge familien med to småsøsken og en ufør mor. De bor i en liten svensk industriby preget av fraflytting og arbeidsledighet. I løpet av de siste dagene med Roland tilstede skal Kimmie sluses inn i den harde, kriminelle organisasjonen som omgir dem. På samme tid får han tilbud om en lærlingplass i en annen by, med mulighet for fast jobb og framtidsutsikt. Men hvem skal ta vare på familien hvis han reiser?

GOLIAT er en film med drivende spenning og rå realisme, men også en rørende fortelling om familiebånd og det umulige valget Kimmie blir stilt overfor.

Dette er den andre spillefilmen til den svenske regissøren Peter Grönlund. I 2015 gjorde han gjorde en brakdebut med kritikerroste FLUKTEN, som tok storeslem Guldbagge-utdelningen. Med GOLIAT skildrer han igjen mennesker som faller utenfor samfunnet og som vi sjeldent ser på film. Alle rollene i filmen spilles med stor kraft av ikke-profesjonelle skuespillere. Joakim Sällquist, som spiller faren i filmen, vant Guldbagge for beste mannlige hovedrolle. Dette er første gang han spiller i en film.

GOLIAT vant også prisen for Beste nordiske film under Oslo Pix-filmfestival og Guldbagger for beste manus, klipp og musikk.

REGISSØR PETER GRÖNLUND OM FILMEN

 

«GOLIAT er en historie om Sverige i dag, skildret gjennom en kriminell familie. Bakteppet er nedlagt industri, økende ulikheter og et hardt politisk klima.

Jeg er interessert i marginaliserte mennesker og i å sette de inn i en sosialpolitisk kontekst. Som i min forrige film FLUKTEN handler det om forholdet mellom individ og gruppe, og geografiske og kulturelt betingede utmarker der mennesker tar saken i egne hender. Steder der fremmedgjørelse og forverrede levevilkår skaper en forskyvning i normer som gradvis forandrer en familie, en slekt eller et helt samfunn. Historien i GOLIAT består av konflikter som har gått i arv, maktesløshet og en forakt for staten; en klaustrofobisk verden av lovløshet»

 

Hør intervju med skuespiller Joakim Sällquist om GOLIAT i Mer Films podcast.

Anmeldelser

Et mesterverk

Dagbladet

Rett og slett en fantastisk film

Kinomagasinet

Førsteklasses

Dagsavisen

Troverdig og realistisk

Filmmagasinet

“Sårt familiedrama om arv og miljø” -Gaffa
Info
Land/år

Sverige 2018

Lengde

90 minutter

Språk

Svensk tale, norsk tekst

Regi

Peter Grönlund

Manus

Peter Grönlund

Medvirkende

Sebastian Ljungblad, Joakim Sällquist, Davina Robinson

Filmpriser
Guldbagge – 2019

Best Screenplay
Peter Grönlund

Best Actor
Joakim Sällquist

Best Editing
Dino Jonsäter

Best Music
Johan Testad

Oslo Pix-filmfestival – 2019

Beste nordiske film