Fra balkongen

Se hjemme

En humoristisk og rørende film om det lille livet i det store universet

FRA BALKONGEN tar deg med gjennom 12 måneder i livet til Ole Giæver og familien hans i Brochmannsgate 12A, Oslo, Norge, Europa, Jorda, Universet. Du får være med på hverdagsliv og høytider, usensurerte tankesprang, minner, fantasier og undring over livets store og små spørsmål. Tida går så alt for fort. Men hva hvis du tar en liten pause fra hverdagslivet, setter deg ned et sted med utsikt til verden og spør deg selv: Når sluttet jeg å drømme om hvem jeg skulle bli og bare ble den jeg er?

FRA BALKONGEN er som en tidskapsel fylt av et liv på jorda, slik det leves akkurat nå. Av alle øyeblikkene som fyker forbi i livets berg- og dalbane. Det å se datteren din sykle for første gang kan utløse en tankerekke som tar deg langt inn i framtiden. Å hoppe på trampolinen i hagen kan føre deg ut i verdensrommet. Et forsøk på å bryte med gamle vaner kan få deg til å prøve å drikke fløte eller et rått egg. Og til jul samler du familien for å skape nye minner ved å gjøre nøyaktig det samme som alle tidligere år. Du vet at alt dette skal bli borte en gang, men du fortsetter likevel fordi…

FRA BALKONGEN er en morsom og treffende film om det å være menneske i dag. Regissør Ole Giæver vever sammen ulike elementer til en forfriskende filmopplevelse, som inviterer deg til å tenke gjennom hvorfor du ble den du ble og hvor veien går videre. Den perfekte filmen å se i sommer før du tar en utepils eller skal legge sommerforsetter for året som kommer.

 

Dette er Ole Giævers tredje spillefilm. Som hans to tidligere filmer hadde også FRA BALKONGEN sin premiere på den internasjonale filmfestivalen i Berlin. Hans forrige film MOT NATUREN ble en kritiker- og publikumssuksess når den gikk på kino i 2014.

regissør Ole Giæver om filmen

 

«En kveld i september satt jeg på balkongen og drømte meg bort. Fra balkongen kunne jeg se nabolaget mitt, byen, fjorden, skogen og evigheten i den mørkeblå himmelen. Jeg følte meg liten og ubetydelig. Men så snudde jeg meg rundt og så inn på de to barna mine som var oppslukt i en lek, kona mi som sendte en tekstmelding og hybelkaninene under sofaen.

Spennet mellom den altoppslukende evigheten der ute og det lille, men nære livet der inne ble utgangspunktet for å gå igang med å lage FRA BALKONGEN. Hvorfor skal jeg krangle med barna for å få de til å rydde opp etter seg, når sola likevel skal dø ut om fem milliarder år? Jeg ga meg selv ett år på å spille inn filmen og å gjennom den forsøke å forstå hva som gir livet mening når alt likevel skal bli borte.

Da jeg var ungdom så jeg filmen THE DOORS. Jeg husker at Jim Morrison på et tidspunkt i filmen spør om du lever livet ditt på en måte som er verdt å basere en film på. Spørsmålet traff meg, og jeg tenkte at jeg for å oppfylle kravet måtte bli rockestjerne eller leve et veldig dramatisk liv, men etterhvert som jeg ble eldre og selv begynte å lage film, ble jeg overbevist om at man kan basere en film på ethvert menneskes liv. Alle har lengsler, utfordringer og konflikter i livene sine som er interessante og genuine, som berører noe dypt menneskelig og som derfor også er verdt å fortelle om.

Med FRA BALKONGEN fikk jeg anledning til å teste ut denne påstanden. Ved å rette kameraet mot mitt eget allmenne og gjennomsnittlige liv søkte jeg for å se om det fantes noe der som ikke bare handler om meg, men som handler om det å være menneske, slik at det også handler om deg. Hvordan ser du ut som hovedkarakter i filmen om deg selv? Hva er dine utfordringer? Hva er dine lengsler?

Med FRA BALKONGEN ønsker jeg å rette fokus mot det ikke-spektakulære livet, lete etter detaljene i hverdagen som vi ikke alltid legger merke til og løfte de opp til noe betydningsfullt. Det kan være at du bare opplever frustrasjon når du skal lære din datter å sykle, men sett utenfra, som på en film, kan hendelsen romme helt andre følelser og perspektiver. Livet består av uendelig mange slike hendelser som farer forbi.

FRA BALKONGEN er en hyllest til hverdagslivet. Selv om du ikke er rockestjerne, kan livet ditt likevel være fylt av filmatiske øyeblikk.

FRA BALKONGEN er ikke bare en film om meg. Det er en film om deg.»

 

Ole Giæver ble født i Tromsø i 1977. Han studerte på Nordland kunst- og filmfagskole i Kabelvåg og ved Konstfack i Stockholm. Han laget en rekke kortfilmer før han debuterte med FJELLET i 2011. I 2014 skrev og regisserte han MOT NATUREN, hvor han spilte hovedrollen selv. Filmen ble valgt ut til filmfestivalene i Toronto og Berlin. I Berlin vant den de europeiske kinoers pris for beste film. FRA BALKONGEN hadde også sin premiere på filmfestivalen i Berlin i 2017.

Anmeldelser

Underholdende, tankevekkende, rørende og en film mange vil kjenne seg igjen i og føle seg truffet av

Fædrelandsvennen

Lekent, undrende og underholdende. Man blir på gledeligste vis berørt, engasjert og oppglødd

Klassekampen

En reise gjennom livet og hva det vil si å være menneske. Ole Giæver ser tvers igjennom hver og en av oss

Cineruopa

«Humoristisk og helt dønn ærlig» - Adressa
Info
Land/år

Norge 2017

Lengde

86 minutter

Språk

Norsk tale, norsk tekst

Regi

Ole Giæver

Manus

Ole Giæver

Medvirkende

Ole Giæver, Marte Magnusdotter Solem