Flukt

Kommer på kino

Amin er 36 år, velutdannet og suksessfull. På overflaten virker alt perfekt, men når kjæresten Kasper frir til ham, blir han grepet av angst. En angst for å slippe noen helt inn. Ingen kjenner hele Amins historie, ikke en gang hans fremtidige ektemann. Hvis Amin skal kunne leve sitt liv fullt ut, er han nødt til å åpne opp om det han som barn fikk ordre om å holde hemmelig. For første gang forteller Amin sin historie.

Amins oppgjør med fortiden tar han tilbake til en lykkelig barndom i 1980-tallets Kabul, med a-ha på walkman’en og Jean Claude Van Damme-plakat på gutterommet. Men også minnene om en nådeløs borgerkrig, som forvandler den trygge hverdagen til en krigssone og splitter hans familie. Krigen sender 11 år gamle Amin og familien på en farefull flukt, som først avsluttes fem år senere, når han ankommer Danmark – helt alene.

FLUKT er en rørende dokumentar som bruker vakker animasjon for å fortelle Amins historie. Filmen hadde premiere ved Sundance filmfestival, der den vant prisen for beste dokumentar.

Juryen trakk i sin begrunnelse frem hvordan filmen på et enestående vis tar publikum inn i et stort globalt problem, men pakket inn i en intim historie.

Filmen bygger på en fortrolig samtale mellom to venner. En intim, rørende og spennende samtale – og vi som publikum får være flue på veggen.

OM REGISSØREN

Jonas Poher Rasmussen er filmens regissør, men også Amins barnsdomsvenn og samtalepartner. Han har bakgrunn som film- og radiodokumentarist i DR-TV. Den biografiske dokumentaren hans DET HAN GJORDE vant prisen for beste dokumentar under Oslo / Fusion filmfestival i 2015. 

FLUKT er en historie om mange ting: Flukt, kjærlighet, seksualitet og familie. Men om jeg skal oppsummerer filmen i én setning er det en historie om en mann som prøver å finne sitt hjem.

– Jonas Poher Rasmussen. 

Anmeldelser

FLEE is a remarkably humanising and complex film, expanding and expounding the kind of story that’s too easily simplified.

The Guardian

It’s activism, therapy, and great cinema all at once

IndieWire

“…the film is an incredibly intimate act of sharing.”

Variety

Alle har en historie.
Info
Originaltittel

Flee

LAND/ÅR

Danmark, Frankrike, Sverige, Norge 2020

Lengde

83 minutter

Språk

Dansk, engelsk, dari, russisk, fransk tale, norske tekster

Regi

Jonas Poher Rasmussen

Manus

Jonas Poher Rasmussen

Filmpriser
Sundance Film Festival

World Cinema Grand Jury Prize: Documentary

Göteborg filmfestival

Beste dokumentar

Filmfestivaler
Sundance Film Festival – 2021
Cannes Film Festival – 2020
HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival – 2021