Disco

Se hjemme

Tro, håp, tvil

På overflaten virker alt perfekt. 19 år gamle Mirjam er stedatteren til den karismatiske pastoren i menigheten Friheten. Som regjerende verdensmester i disco freestyle dans, og leder av frikirkens ungdomsgruppe er hun kirkens stolthet. Men under VM kollapser hun på dansegulvet, og nederlaget vekker spørsmål og uro i henne. Hjemme blir hun møtt med at hun må tro mer, tro bedre. Mirjam prøver, men kroppen svikter. I søken etter svar på hvor problemene hennes kommer fra, og i frustrasjon over å ikke bli sett, trekkes hun mot en strengere konservativ menighet. I hemmelighet drar hun på deres sommerleir.

I DISCO skildres moderne frikirke-menigheter man ikke har sett på film før på autentisk vis. I rollen som Mirjam gjør Josefine Frida en uvanlig sterk spillefilmdebut. I andre rollene finner vi Nicolai Cleve Broch, Kjærsti Odden Skjeldal, Andrea Bræin Hovig og Espen Klouman Høiner i storform.

DISCO er den andre spillefilmen til regissør og manusforfatter Jorunn Myklebust Syversen. Med en rå realisme skildrer hun miljøer som finnes i virkeligheten, men som sjeldent representeres i media. Hennes første film HOGGEREN (2017) ble nominert til to Amanda-priser og hyllet av norske filmkritikere.

DISCO hadde verdenspremiere ved filmfestivalen i Toronto og europeisk premiere ved San Sebastian filmfestival, hvor den fikk gode anmeldelser av internasjonal presse.

Filmen er inspirert av virkelige hendelser fortalt til regissør Jorunn Myklebust Syversen av forskjellige personer med ulik religiøs bakgrunn. Anders Torp er en av disse. Anders Torps historie ble først fortalt i boka Jesussoldaten av Tonje Egedius og Anders Torp. Les mer om boka her.

REGISSØR JORUNN MYKLEBUST SYVERSEN OM FILMEN

 

“Mirjam er verdensmester i disco freestyle-dans. Hun vokser opp i den moderne frikirken Friheten hvor stefaren hennes er pastor. Jeg har valgt å fortelle historien om Mirjam i miljøer som står i kontrast til hverandre, men som samtidig har noen likhetstrekk. På hver sin måte er de særegne og sterke i uttrykket, men innad har miljøene egne normer som er fremmed for omverden. Jeg ville undersøke hvordan mennesker i sårbare livsfaser og barn påvirkes av det å være i et trosmiljø.

 Handlingen i DISCO er et lappeteppe av virkelige hendelser. I researchfasen oppsøkte jeg norske menigheter som springer ut fra pinsebevegelsen, og jeg har sett utallige prekener. Det viktigste var likevel samtalene med mennesker som har gått ut av eller brutt med ulike menigheter. Det Mirjam opplever i filmen er inspirert av deres historier.

 DISCO handler om å ikke bli sett for den du er eller situasjonen du står i, og forsøket på å bryte ut. Jeg ønsker at publikum forstår hva som gjør at Mirjam mister seg selv og sin stemme i de religiøse miljøene og i familien sin. Vi har sterkt fokus på sosial kontroll i minoritetsmiljøer, men jeg tenker vi må tørre å se på det i vår egen kultur, i både kristne og sekulære norske miljøer og hjem. Jeg opplever at det snakkes for lite om dette i offentligheten. Barn, ungdom og voksne som lever under sosial kontroll, og opplever psykiske eller fysiske overgrep ender opp med å bli enda mer isolert. Jeg vil at vi som samfunn og enkeltmennesker skal tørre å gå inn i, og snakke om denne tematikken med fokus på de menneskene som trenger å bli sett.

 Ettersom filmen er basert på virkelige hendelser følte jeg et ansvar for å fortelle en autentisk historie, ikke bare en historie som følger en klassisk dramatisk kurve. Vanligvis er karakterer på film proaktive, historien drives av valgene de tar. Men Mirjam har ikke et valg; dette er det eneste virkeligheten hun kjenner til. Uansett hvor hun snur seg, får hun høre at hun må tro sterkere og bedre. Jeg vil vise hvorfor det kan være vanskelig å bryte ut av destruktive relasjoner og miljøer. Jeg vil gi en stemme til de stemmeløse.”

Hør musiker, journalist og forfatter Kristine Hovda og teolog og forsker Merete Thomassen i fri samtale om usunn tro i Mer Films podcast.

Les mer om filmen her.

Anmeldelser

Josefine Frida bærer filmen imponerende godt.

Birger Vestmo, NRK

DISCO vil mer enn å underholde - den er rett og slett film på sitt beste

Cinema

DISCO er en av 2019s viktigste og beste norske filmer

730.n0

Josefine Frida er eminent som discodanser i frikirkemiljø i velsplit, musikalsk og lett creepy norsk film

Adresseavisen

Uovertruffen sans for detaljer og menneskelige nyanser

Dagsavsien

"Josefine Frida imponerer stort i en knallsterk film - BT
Info
Land/år

Norge 2019

Lengde

95 minutter

Språk

Norsk tale, norske tekster

Regi

Jorunn Myklebust Syversen

Manus

Jorunn Myklebust Syversen

Medvirkende

Josefine Frida, Nicolai Cleve Broch, Kjærsti Odden Skjeldal, Andrea Bræin Hovig, Espen Klouman Høiner

Filmpriser
Amandaprisen – 2020

Årets regi
Jorunn Myklebust Syversen
(Nominert)

Årets kvinnelige skuespiller
Josefine Frida Pettersen
(Nominert)

Årets foto
Marius Matzow Gulbrandsen
(Nominert)

Årets lyddesign
Svein-Ketil Bjøntegård
Johan Rasmus Pram
(Nominert)

Filmfestivaler
Göteborg Film Festival – 2020
Toronto Film Festival – 2019
San Sebastian Film Festival – 2019
Tokyo International Film Festival – 2019