De uskyldige

Se hjemme

Det er sommer og lange lyse dager. Men ikke alle drar på ferie. Fire barn blir kjent og sammen utforsker de blokkene der de bor og skogen rundt. Skjult fra foreldrenes blikk utvikler barnas uskyldige lek seg til noe mer. Uhyggelige ting begynner å skje.

DE USKYLDIGE er en intens psykologisk thriller skrevet og regissert av Eskil Vogt. I hovedrollene gjør fire barn helt enestående skuespillerprestasjoner man ikke har sett maken til i norsk film tidligere.

Dette er første gang Rakel Lenora Fløttum, Alva Brynsmo Ramstad, Sam Ashraf og Mina Yasmin Bremseth Asheim spiller i en film. De var mellom 7 og 11 år under innspillingen.

I andre roller i filmen finner vi Ellen Dorrit Petersen, Kadra Yusuf, Morten Svartveit og Lisa Tønne.

Filmen hadde premiere ved filmfestivalen i Cannes hvor den ble hyllet av internasjonal presse.

 

DE USKYLDIGE er Eskil Vogts andre spillefilm. Hans første spillefilm BLIND hadde premiere ved filmfestivalene i Sundance og Berlin i 2014 og vant over 20 internasjonale priser. Vogt har også et tett samarbeid med regissør Joachim Trier og er manusforfatter av alle Triers filmer, sist THELMA (2018) og VERDENS VERSTE MENNESKE (2021).

 

REGISSØR ESKIL VOGT OM FILMEN

«Spiren til DE USKYLDIGE kommer fra å få egne barn og være vitne til deres famlende forsøk på å forstå verden. Plutselig kom glemte minner fra min egen barndom frem og jeg ble minnet om hvor radikalt annerledes man opplever verden som barn: man er så åpen, fantasien er så rik, man føler så sterkt. Det er spennende og magisk, men også veldig skremmende. Jeg har aldri vært så redd som når jeg var barn. En skygge på veggen om natten kunne lamme meg av angst.
Det var også noe med å observere barna mine når de ikke visste at jeg var der. Som når du henter i barnehagen eller skolen og ser datteren din dypt inne i en lekeverden de bare deler med vennene sine, en verden som forsvinner i samme øyeblikk de oppdager deg og vinker hei. Barn har et hemmelig liv. Og det rommet ønsket jeg å gå inn i.

Man kan argumentere for at barn er født uten moral og empati og at dette er noe samfunnet må lære dem. Det er derfor jeg synes det er interessant å se et barn gjøre noe som vi ville kalt ondt hvis en voksen gjorde det samme. Kan et barn være ondt når det ikke er ferdig utviklet ennå, når det ikke er ansvarlig for sine egne handlinger?»

Anmeldelser

«Dynamikken mellom Rakel Lenora Fløttum (Ida) og Sam Ashraf (Ben) er kanskje det sterkaste spelet du får sjå på norsk film i år.»

Klassekampen

Nifst god

Dagens Næringsliv

En strålende psykologisk grøsser

The Hollywood Reporter

Årets mest originale film

Aftenposten

Vakker og uhyggelig fabel

Variety

En umiddelbar klassiker

Cineuropa

Fantastisk skuespill ... spennende og varm

Dagbladet

River i hjertet og ryster sjela

NRK

Lar oss ikke hvile ett sekund

Cinema

Nervepirrende

DR

Setter seg i kroppen slik bare spesielt gode thrillere og skrekkfilmer makter å gjøre

Bergens Tidende

Ungane er naturlege, truverdige og viser eit stort register i spelet, frå glede via frustrasjon og nervøsitet og til naken redsle. Det rett og slett imponerande gjort

Stavanger Aftenblad

Aldri har det vært bedre barneroller i en norsk film, og aldri har norske barn vært mer skremmende på film.

Adresseavisen

"En strålende psykologisk grøsser" - The Hollywood Reporter
Info
Land/år

Norge 2021

Lengde

117 minutter

Språk

Norsk tale, norske tekster

Regi

Eskil Vogt

Manus

Eskil Vogt

Medvirkende

Rakel Lenora Fløttum, Alva Brynsmo Ramstad, Sam Ashraf, Mina Yasmin Bremseth Asheim, Ellen Dorrit Petersen, Morten Svartveit, Kadra Yusuf, Lisa Tønne

Filmfestivaler
Cannes Film festival – 2021