Birds of Passage

Se hjemme

Et slående narko-epos du aldri har sett maken til

Colombia 1968: Lenge før Pablo Escobar er et navn på alles lepper, legger en familie fra Wayuu-folket grunnstenen for narkotikahandelen som landet skal bli kjent for.

Når den unge, nygifte Rapayet selger litt marihuana til noen amerikanere fra Fredskorpset blir denne handelen starten på en stor business. Snart er Rapayets familie regionens rikeste og mektigste. Men rikdommen kommer med en høy pris. Stammens overhode, den mektige Ursula, frykter at de ignorerer forfedrenes formaninger og en brutal krig om makt og penger bryter ut. Krigen setter ikke bare livene til familien på spill, men også hele deres kultur og tradisjoner.

BIRDS OF PASSAGE forteller med mektige bilder en episk fortelling, hvor mytene til Wayuu-folket veves sammen med narkohandelens brutale virkelighet. Fortellingen er inspirert av virkelige hendelser og er en del av Colombias historie som ikke har blitt fortalt på film tidligere. Det er en film om familie, lojalitet, ære og grådighet.

Wayuu-folket er den største urbefolkningen i Colombia og holder til nord i landet, i Guajira-ørkenen, hvor filmen også ble spilt inn. Kvinnene spiller en viktig rolle i stammene og folket har mange tradisjoner og ritualer, som blant annet har inspirert Gabriel García Márquez’ verk.

Filmen er regissert av Cristina Gallego og Ciro Guerra som ble Oscar-nominerte for sin forrige film, EMBRACE OF THE SERPENT. BIRDS OF PASSAGE var åpningsfilmen til Director’s Fortnight-programmet i Cannes og har vært vist ved alle store internasjonale filmfestivaler siden. Filmen var Colombias kandidat til Oscar for beste ikke-engelskspråklige film i 2019.

REGISSØRENE CRISTINA GALLEGO OG CIRO GUERRA OM FILMEN

 

“Den såkalte «Bonanza Marimbera» markerte den første «storhetstiden» for narkotikahandelen i Colombia på 1970-tallet og tidlig 1980-tall. Dette var begynnelsen på alt – den første indikasjonen på hva landet ville gjennomgå de neste tiårene. Et samfunn som skulle gi opp all sin uskyld til ulovligheter og bli tvunget til å betale for det i blod.

Det er også en fortelling som ikke har blitt fortalt tidligere.

BIRDS OF PASSAGE er historien om et tradisjonelt urfolk, Wayúuene i Guajira-regionen i Colombia, og hvordan disse forsøkte å takle modernitetens voldelige inntog. Dette er historien om den store endringen av Colombia, et land som gikk fra å være et bondesamfunn til å bli et urbant og kaotisk samfunn på veldig kort tid. Endringen foregikk på en brå og dramatisk måte, og de fleste konfliktene som landet sliter med i dag stammer fra dette.

Men framfor alt er dette en historie om en familie, innlemmet i en matriarkalsk tradisjon, hvor mødrene er lederne og guidet av drømmer og ånder. Det er en historien om kjærlighet og ære. Om bevæpnede, svake og impulsive menn. Om visjonære, sterke kvinner. I et land fullt av fargerike, mytiske vesener.

Vi håper at denne fortellingen gir deg innblikk i en verden som er ulikt noe du har sett før.”

Birds_of_passage still

Mer Film er assosiert produsent av filmen med støtte fra Riddu Riddu-festivalen og Internasjonalt Samisk filminstitutt.

Anmeldelser

Et uforglemmelig epos … BIRDS OF PASSAGE er et mesterlig korrektiv til NARCOS

Aftenposten

Storslått

VG

Du har aldri sett en gangsterfilm som dette før … Fascinerer, forundrer og holder oss bergtatt hele veien

Dagsavisen

“En mesterlig film” - NRK P3
Info
Originaltittel

Pájaros de verano

Land/år

Colombia 2018

Språk

Spansk og wayuunaiki tale, norske tekster

Lengde

125 minutter

Regi

Cristina Gallego & Ciro Guerra

Manus

María Camila Arias & Jacques Toulemonde

Medvirkende

Carmina Martinez, José Acosta, Natalia Reyes, Jhon Narvaez, Greider Meza, Jose Vicente Cote, Juan Bautista Martinez

Filmpriser
Antalya Golden Orange Film Festival – 2018

Audience Award
Cristina Gallego & Ciro Guerra

Ariel Awards – 2019

Best Latin-American Film
Cristina Gallego, Nicolás Celis

Cairo International Film Festival – 2018

Best Screenplay
Maria Camila Arias, Jacques Toulemonde Vidal

Chicago International Film Festival – 2018

Best Art Direction
Best Art Direction Angélica Perea

Best cinematography
David Gallego

London Film Festival – 2018

Best Film – Honourable Mention
Cristina Gallego, Ciro Guerra