Ella Marie Hætta Isaksen klar for hovedrollen i LA ELVA LEVE (ELLOS EATNU)

Innspillingen av Ole Giævers historiske drama fra kampen om Alta-elva starter denne måneden. I hovedrollen gjør Stjernekamp-vinner og miljøaktivist Ella Marie Hætta Isaksen (23) sin debut som skuespiller.

LA ELVA LEVE er en fiksjonsfilm basert på de virkelige hendelsene fra Alta-aksjonen og kampen for samiske rettigheter på slutten av 1970-tallet.

Midt oppe i det historiske dramaet står den nyutdannede læreren Ester, som når det hele starter skjuler sin samiske identitet for å unngå å bli utsatt for rasisme. Når hun etter hvert blir tatt med på demonstrasjonene begynner Esters personlige reise ut av skammen. Til slutt er hun villig til å dø i kampen for samiske rettigheter.

Brennende engasjement

Det er en stor ære å få fortelle denne historien gjennom Ester, en karakter jeg tror veldig mange vil kjenne seg igjen i. Jeg kunne ikke drømt om en bedre måte å debutere som skuespiller på, da dette er en film som tar opp temaer jeg virkelig brenner for. Som urfolks- og miljøaktivist har Alta-aksjonistene alltid vært store forbilder for meg. Det er derfor med den største respekt at jeg trer inn i denne rollen, sier Ella Maria Hætta Isaksen.

Ella Marie Hætta Isaksen aksjonerer nå mot den planlagte gruvedriften ved Repparfjorden i Finnmark. Hætta Isaksen vant NRKs Stjernekamp i 2018 og er vokalist i bandet ISÁK.

LA ELVA LEVE er et emosjonelt og politisk drama med stor tidsaktuell slagkraft.

Jeg hadde så vidt begynt å skrive på manuset til LA ELVA ELVE høsten 2018 og bestemt meg for at hovedkarakteren skulle være en ung, samisk kvinne, da jeg ble oppmerksom på Ella gjennom Stjernekamp. Det er mange dyktige skuespillertalenter i Sápmi, men jeg så noe i Ella som gjorde at jeg visste at det måtte bli henne.Denne fortellingen trengte et menneske med et stort og bankende hjerte. Det har Ella. Hun er virkelig et stort skuespillertalent og jeg er så takknemlig for å jobbe med henne, sier manusforfatter og regissør Ole Giæver.

Ole Giævers spillefilmdebut FJELLET hadde premiere ved filmfestivalen i Berlin i 2011. I hans andre film, MOT NATUREN, spilte han selv hovedrollen. MOT NATUREN hadde verdenspremiere ved filmfestivalen i Toronto i 2014, og europeisk premiere på Berlin filmfestival i 2015, hvor den vant Europa Cinemas-prisen for beste film. Giævers neste spillefilm, FRA BALKONGEN (2017) fikk også sin verdenspremiere på filmfestivalen i Berlin.

LA ELVA LEVE blir Ole Giævers fjerde spillefilm og første gang regissøren lager et historisk drama.

Jeg tror vi har mye å lære av den kollektive mobiliseringen som rådde på slutten av 70-tallet. For det samiske folk handlet ikke Alta-saken bare om å bevare elva, det var en kamp for overlevelse, et lenge etterlengtet opprør mot flere hundre år med undertrykking og diskriminering. Det er skrevet bøker og laget dokumentar om Alta-saken, men jeg har savnet en fortelling om de menneskelige erfaringene, hvordan det var å være ung same på den tiden og kjenne på hvilke sår den rev opp og hvilket mot det krevde å stå opp mot urettferdighetene. Esters kamp for retten til være seg selv uten å bli utsatt for fordommer og rasisme er det mange som står i fremdeles i dag. Det er en film som handler om og angår oss alle.

I 1978 vedtok Stortinget å bygge en demning i Alta-Kautokeinovassdraget, midt i hjertet av Sápmi, uten å ta hensyn til elvas betydning og verdi for det samiske folk. Det som begynte som en lokal naturvernsaksjon for å bevare elva utviklet seg til å bli et oppgjør mot den norske stats behandling av samene.

Foto av Ella Marie Hætta Isaksen i protestleiren ved Repparfjorden i Finnmark. Fotograf: Thor Due