Dette er talentene!

15.Januar 2020

Mer Film utlyste i november et talentprogram for filmskapere fra Nord-Norge. Vi fikk inn over 40 søknader og skulle opprinnelig velge ut fire talenter. Nivået på søknadene var veldig høyt.

– Vi klarte ikke å korte ned til kun fire fordi søkerne var så sterke. Helt på tampen fikk vi heldigvis ekstra støtte fra Sparebank1 Nord-Norge Samfunnsløftet og Talent Norge, og ikke minst var vi så utrolig heldige å få Samisk filminstitutt med som partnere i prosjektet også, sier Elisa Pirir, produsent i Mer Film.

Dermed ble det til slutt fem filmskapere som skal få veiledning, støtte og tett oppfølging av sine prosjekter de neste tre årene igjennom dette talentprogrammet.

I dag ble de fem talentene offentliggjort på Tromsø filmfestival.

De fem er:

EMILIE BLICHFELDT

Emilie Blichfeldt

Foto Erika Hebbert

Regissør Emilie Blichfeldt ble uteksaminert fra Nordland Kunst- og Filmfagskole i 2013 med filmen HOW DO YOU LIKE MY HAIR som blant annet vant Filmkritikerprisen på Kortfilmfestivalen. Eksamensfilmen hennes fra Den norske filmskolen SARAS INTIME BETROELSER hadde verdenspremie på filmfestivalen i Locarno i 2018, og ble vist på verdens største kortfilmfestival i Clermont-Ferrand i 2019.

ELLE SOFE SARA

Elle Sofe Sara

Foto Per Heimly

Regissør og koreograf Elle Sofe Sara jobber med film, dans og teater. Hun har en mastergrad i koreografi ved Kunsthøgskolen i Oslo og studerte dans ved Laban School i London. Elle Sofe debuterte som filmskaper i 2007 med dansefilmen THE WIND WHISPERS som hadde premiere på TIFF. Hun jobber med dokumentar og fiksjon og har laget en rekke kortfilmer. Hennes siste, PULLING IN THE BELT, vant juryprisen på Imagine Native-festivalen i Toronto i 2019.

EMILIJA SKARNULYTE

Emilija Skarnulyte er en prisvinnende kunstner og filmskaper basert i Tromsø. Hun vant Future Generation Art Prize, en av verdens største kunstpriser, i 2019. Filmene hennes har vært vist på prestisjetunge film- og kunstfestivaler. Hun er grunnlegger av Polar Film Lab i Tromsø for fremkalling av analog film i det arktiske og jobber for tiden med dokumentarprosjektene SOUNDS FROM THE DESERT og BURIAL.

ÅSE KATHRIN VOULAB

Åse Kathrin Vuolab

Foto Lars Opstad

Manusforfatter Åse Kathrin Vuolab studerte skuespillerfag og teaterproduksjon ved Høyskolen i Nord-Trøndelag, før hun vendte hjem til indre Finnmark for å arbeide ungdomsprogrammet ìzü på NRK Sápmi. Under produksjonen av ìzü ble det klart for Åse Kathrin at manus er det hun ønsker å jobbe med. Fra 2009-2012 studerte hun manus ved Den Norske Filmskolen. Etter filmskolen har Åse Kathrin arbeidet som både skuespiller, manusforfatter, regissør og prosjektleder for kortere produksjoner.

TRUDE OTTERSEN

Trude Ottersen

Trude Ottersen er regissør og fotograf og i tillegg daglig leder i produksjonsselskapet Koko Film. Trude debuterte som dokumentarfilmskaper i 2016, med langfilmen ISHAVSBLOD som hadde verdenspremiere ved IDFA og ble vist på utallige festivaler i inn- og utland. ISHAVSBLOD vant publikumsprisen på TIFF og ble lansert på kino i Norge og ble vist som tv-serie på NRK. Hun jobber nå med sin andre spillefilm FEM BRØDRE.

Om talentprogrammet:

Talentprogrammet heter Nye fortellinger. Ambisjonen er å løfte disse fem filmskaperne opp på elitenivå og bidra til å bygge opp kompetanse for det profesjonelle filmmiljøet i Nord-Norge. Hvert talent for hver sin mentor, coaching av internasjonale fagpersoner i toppklasse, produsent- og distributørveiledning og reisestipend, i tillegg til et personlig stipend.

Talentprogrammet gjennomføres med støtte fra Talent Norge, Sparebank 1 Nord-Norge Samfunnsløftet og Samisk Filminstitutt.

Tromsø Internasjonale Film Festival er med som samarbeidspartner.