Alta-saken blir storfilm

23.April 2020

 

Regissør Ole Giæver skal lage et historisk drama fra kampen om Alta-elva. Mer Film er blitt tildelt 9 millioner kroner i produksjonstilskudd fra Norsk Filminstitutt til spillefilmen LA ELVA LEVE.

 

 

Filmen skal både bli et storslått episk drama, samtidig som den forteller en personlig historie om samiske Ester som står midt i begivenhetenes sentrum, sier Giæver som også har skrevet manuset til filmen.

I 1978 vedtok Stortinget å bygge en demning i Alta-Kautokeinovassdraget, midt i hjertet av Sápmi, uten å ta hensyn til elvas betydning og verdi for det samiske folk. Det som begynte som en lokal naturvernsaksjon for å bevare elva utviklet seg til å bli et oppgjør mot den norske stats behandling av samene.

 

 

LA ELVA LEVE er en fiksjonsfilm basert på de virkelige hendelsene fra Alta-aksjonen og kampen for samiske rettigheter på slutten av 70-tallet. Midt oppe i det historiske dramaet står Ester, som når det hele starter skjuler sin samiske identitet for å unngå å bli utsatt for rasisme. Når Ester etterhvert blir dratt med på demonstrasjonene begynner Esters personlige reise ut av skammen og hun er til slutt villig til å dø i kampen for samiske rettigheter.

 

LA ELVA LEVE blir et emosjonelt og politisk drama med stor tidsaktuell slagkraft,sier produsent Maria Ekerhovd i Mer Film.

 

Totalbudsjettet til filmen er 40 millioner kroner.

 

Konsulent Anne B. Sørensen ved Norsk Filminstitutt uttaler om prosjektet:

 

«Med LA ELVA LEVE vil Ole Giæver ta publikum helt tett på Alta-aksjonen via hovedkarakteren Esters unge øyne. Ved å følge hennes dramatiske reise fra skam og fornektelse til frihet og opposisjon, ønsker filmen å gi oss muligheten til å reflektere over våre egne verdier og opphav, og inspirere oss til å ta et standpunkt i stedet for å ikke bry oss. LA ELVA LEVE vil dra publikum inn gjennom en utrolig spennende historie, aktualisere Alta-aksjonen på ny og sette den i relieff til noen av samtidens viktigste temaer: klimautfordringer, politikk og mangfold.»

 

Om regissør og manusforfatter Ole Giæver:

 

Ole Giævers spillefilmdebut FJELLET (2011) ble valgt ut til Panorama-seksjonen under filmfestivalen i Berlin. I hans andre film MOT NATUREN spilte han selv hovedrollen. MOT NATUREN hadde verdenspremiere på filmfestivalen i Toronto i 2014, og europeisk premiere på Berlinalen i 2015, hvor den også vant Europa Cinemas-prisen i Panorama-seksjonen. Giævers neste spillefilm, FRA BALKONGEN, kom i 2017, og fikk også sin verdenspremiere på filmfestivalen i Berlin. LA ELVA LEVE blir hans fjerde spillefilm.

 

Fotograf: Karina Halvorsen Gravdahl